Trianon és a határon túli egyházak

A Jakab és Komor tér 6. Egyesület novemberben konferenciát szervez Trianon és a határon túli egyházak címmel. A kétnapos konferencia Pécsett kerül megrendezésre. Az első napon felkért előadók, a konferencia második napján pedig doktoranduszok tudományos értekezései hangzanak el. A konferencia nyelve magyar.


A Jakab és Komor tér 6. Egyesület pályázatot hirdet doktoranduszhallgatók részére tudományos előadás megtartására, és az előadás szerkesztett szövegének publikálására. A jelentkezés feltételei:
• hazai vagy határon túli doktoranduszhallgató,
• történelmi, hittudományi vagy bölcsészettudományi doktori iskola hallgatója,
• az előadás témája: határon túli egyházak, egyházi közösségek, gyülekezetek vagy egyházi intézmények története a trianoni békediktátumot követően; a megváltozott nyelvi vagy nemzeti összetétel kihatásai a határon túli egyházakra; vallásjogi kérdések; külső (állami, önkormányzati) és belső (egyházkormányzati) tényezők alakulása; vallási és nemzeti identitás megőrzése az egyes határon túlra szakadt egyházakban és egyházi közösségekben; egyházi személyek életének alakulása.
• Részvétel a konferencia mindkét napján.
• Az előadás időtartama 20 perc, hangosítás és vetítés biztosítva van.
• A leadandó szöveg: magyar nyelvű, maximum 17.000 karakter, lábjegyzettel és forrással ellátott.
Az Egyesület vállalja a konferencián való térítésmentes részvételt, az étkeztetést, szállást biztosít 1 és 2 ágyas szobákban, biztosítja az előadás megtartásához szükséges feltételeket valamint a leadott kézirat szerkesztési feladatait és megjelentetését. Minden résztvevő 3 példányt kap térítésmentesen a konferenciakiadványból. Az utazási költségek az előadót terhelik.

A konferencia pontos dátuma az érvényben levő gyülekezési előírások figyelembevételével történik, legkésőbb 2020. október 15-ig döntés születik róla.

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 15.

Jelentkezési űrlap: http://trianon.jakabkomor.org/
A jelentkezőket az Egyesület e-mailben értesíti.
A dolgozat leadási határideje: 2020. október 30.
A prezentáció megküldésének határideje: a konferenciát megelőző 8. nap.

Elérhetőség: trianon@ jakabkomor.org